Hjem lenke

Oppskrifter

arktiskedeli bilder_mat_dressing

Dressing med honning og sitron

Denne smaker godt som dip til rå grønnsaker

Porsjoner: 10

100 g honning
50 g sitrongress, fint hakket
25 g sitronskall, fint hakket
1 dl friskpresset sitronsaft
1/2 liter yoghurt
1/2 ts grovt salt frisk pepper

Fjern det tørre på sitrongresset. Bland det med honning, sitronskall og saft i en liten kjele og kok opp. Kok til det er tykflytende eller sirupsaktig og la det kjøle av. Rør blandingen i yoghurten sammen med salt og pepper. La dressingen trekke i kjøleskap i minst 4 timer.

Honningsennep4

Honningsennep

Lag din egen sennep, og smaksett med lime, appelsin eller sitron.

1 dl Commans sennepspulver
1 dl kremfløte
2 ss myk honning
Strimlet skall og presset saft av 1/2 sitron, lime eller appelsin

Rør sammen sennepspulveret med fløten. Rør i den myke honningen. Smaksett med strimlet skall og saft av 1/2 lime, appelsin eller sitron. Sett i kjøleskap minst en time før bruk.

arktiskedeli bilder_mat_punsj

Honningpunsj og honey-honey

En varm, en kald. Gode honningdrikker for all slags vær!

Porsjoner: 1

Honningpunsj:

2 ss honning
2 dl hvitvin, halvtørr
1 sitron, saften av
malt kanel

Varm opp uten å koke. Hell i glass og pudre med kanel.

Honey-honey:

1 ss honning
2 dl melk isbiter
1 dl fløte revet sitronskall

Visp honning og melk godt og hell i glass. Legg i is, og topp med en skje vispet krem og sitronskall.

Varmsjokolademedsvenskvri2

Varm sjokolade med svensk vri

Porsjoner: 4

7 dl melk
Ca. 0,5 dl kakao
3-4 spiseskjeer flytende honning
2 kryddermål tørket, malt ingefær
Ca. 1,5 dl mørk rom

Kok opp melken. Løs opp kakaoen med honningen og litt av den varme melken og bland det i resten av den sydende melken. Krydre med malt ingefær og tilsett rom. Serveres med lettpisket krem. Pudre gjerne med litt kakao på toppen.

Mandelkakaomedis2

Mandelkakao med is

Porsjoner: 5

6 ss Freia Regia Original Kakao
1 ts malt kanel
4 ss honning
1 liter melk
1-3 dråper mandelessens

Ha kakao, honning, kanel og litt av melken i en kjele, rør godt om. Tilsett resten av melken, varm opp. Smak til med mandelessens.

Blabarismedyoghurt2

Blåbæris med yoghurt

Yoghurtis er mer tyntflytende enn fløteis, så den bør serveres i glass eller skåler.

Porsjoner: 4

2 dl yoghurt naturell
2 dl frosne blåbær
2 ss flytende honning
1/2 ts frisk ingefær

Riv ingefæren fint, bland med yoghurt, melis og flytende honning. Kjør i kjøkkenmaskin med de frosne blåbærene. Smak til med honning. Det er en fordel å kjøle ned serveringsglassene og kjøkkenmaskinen med isbitvann først.

Kilde: dinmat.no

eplemedhonning2

Epler med honning

Kombinasjon av nøtter, dadler, sitron, honning og kanel er en ren fryd!

Porsjoner: 4
4 utkjernede mellomstore epler
1 ss hakkede, ristede nøtter
1 ss hakkede dadler
saft av 1 sitron
2 ss flytende honning
1/2 ts malt kanel

Skyll eplene og skrell den øverste halvdelen. Kjern dem ut. Bland resten av ingrediensene til fyll og fordel det i eplene. Hell litt mer honning over eplene og stek dem med folie over ved 190 grader ca 45 minutter.

kanelsnurrer2

Verdens beste kanelsnurrer

Deig:

200 g romtemperert smør
1,125 kg hvetemel + litt til utkjevling
150 g sukker
1/2 ts bakepulver
1/4 ts salt
1 ts kardemomme
7 dl melk
50 g gjær for søte deiger

Fyll:

150 g romtemperert smør
200 g melis
4 ts kanel
2 ss flytende honning

Smuldre smøret i melet. Bland i resten av det tørre.

Varm melken til den blir fingervarm og rør ut gjæren i den. Elt deigen godt sammen (i mikser eltes deigen på ganske høy hastighet i 5 minutter. Rører den for hånd i en bolle, beregn litt ekstra tid). Deigen skal være ganske løs og klissete. Dekk bollen med et klede og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca. 45 minutter).

Rør sammen fyllet i en bolle til ingrediensene er godt blandet.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet. ER deigen for klissete tilsettes litt mer mel. Del deigen i to og legg den ene til side. Dryss på litt mer mel før du kjevler deigen ut til et rektangel på ca. 60 x 35 cm. Løft opp deigen litt innimellom for å se at den ikke sitter fast. Smør halvparten av fyllet utover leiven. La det være igjen 5-6 cm uten fyll på den ene langsiden. Rull sammen til en lang pølse. Skjær ca. 3 cm tykke skiver fra rullen og legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett.

Gjenta med resten av deigen. Dekk brettene med plastfolie og sett til etterheving i 20-25 minutter. Stek snurrene midt i ovnen på 225 grader i 12-14 minutter. Følg med slik at de ikke blir brente. Under stekingen vil noe av fyllet renne under bollene og ned på bakepapiret. Når de er ferdig stekte lar du både bakepapir og boller skli ned på en bakerist. Når de så blir avkjølt ligger det et tynt karamellag under kanelsnurrene.

arktiskedeli bilder_mat_torsk

Honningbakt torsk med sprøstekt bacon

125 g purreløk
1 paprika
100 g rødkål
100 g babymais
75 g sukkererter
1 chili
2 ts ingefær, fersk, revet
1 ss olje
1 ss thailandsk fiskesaus
1/2 ss flytende honning
200 g fiskeboller

Rens og strimle purre og paprika. Strimle rødkål. Del babymais og sukkererter og strimle chilien (ta bort frø). Bland alt sammen med ingefær. Smelt olje i en stor stekepanne eller wok. Stek på relativt høy varme ca 3 min og vend grønnsakene hele tiden. Smaksett med fiskesaus og honning. Varm fiskebollene enten sammen med grønnsakene eller i mikro. Serveres varmt.

1 ss honning, gjerne Akasiehonning

160 gr bacon i terninger

Legg torskefiletene på et stekebrett med skinnsiden opp. Pensle med honning (det kan være lurt å varme honningen litt hvis den er fast). Torsken bakes i ovnen på 200 grader i 12-15 min. Stek baconterningene sprø. Server med rotgrønnsaker og kokte poteter.

arktiskedeli bilder_mat_sommerrotter

Honningbakte sommerrøtter

1 knippe gulrøtter
5 pastinakker, eller persillerøtter
1/2 krukke salvie eller rosmarin
2 ts flaksalt
2 ss olivenolje
1 ss flytende honning 1 grillet kylling
6 ss yoghurt

Porsjoner: 4

Honningen gir god smak og ekstra sødme til de bakte grønnsakene.

Sett ovnen på 225 grader. Skrell rotgrønnsakene og skjær dem i staver. Legg over i ildfast form, evt. langpanne og strø over urtebladene. Dryss over salt og hell over oljen blandet med honning.

Stek grønnsakene midt i ovnen til de har fått litt farge og er myke, ca 20 miutter.

Server med grillet kylling og yoghurt.