Hjem lenke

Aktuelt

402484 v0bT9OSdWJs.img

Pressemelding: Arktiske delikatesser på Grüne Woche

På 71 grader nord, på Rolfsøy, utenfor den golde, kalde Finnmarkskysten, holder det som må være verdens nordligste birøkter til. I en ren, flott natur, under midnattsolensgylde stråler og nordlysets magiske kraft, bor det mennesker som er hengitt til naturen, og lært opp til å ivareta den på beste måte.

Idylliske Rolvsøy ligger i Måsøy Kommune, i havgapet mellom Hammerfest og Nordkapp.Det er her Siss Heidi Hansen driver det som må være verdens nordligste birøkt. Turen dit kan innebære en spennende time med båt fra Hammerfest på speilblank sjø eller skummende bølgetopper. Alternativet er en halv time med båt fra fiskeværet og kommunesenteret Havøysund, etter en flott kjøretur på Nasjonal turistvei mellom spennende klippeformasjoner.

Hansen startet birøkt og honningproduksjon som et prøveforsøk somrene 2003 og 2004. - Begge disse somrene var gode og varme og ga resultater i form av nydelig, gyllen honning. Dette inspirerte og oppmuntret meg til å fortsette som verdens nordligste birøkter, forteller Hansen.

Men på 71 grader nord er ikke alle somre like varme. Året etter kom med mye nedbør og vind. Dette ble for tøft for de små arbeiderne, og biene greide overhode ikke å produsere honning. Interessen for birøkt var imidlertid skapt, sammen med en glødende kjærlighet for de vakre små insektene.

– Birøkten er fremdeles levende her på Rolvsøy. Vi måtte senke ambisjonene og nå er vi fornøyd med honningresultat ca. annethvert år, sier hun.

Sommeren på Rolvsøy er kort og hektisk, men til gjengjeld lyser midnattssola opp nettene. Biene arbeider i en spennende arktisk flora, med blant annet molteblomst. Dette gir honningen en smaksintensitet man ikke finner andre steder.

For Siss Heidi er det kjærligheten til den flotte øya og naturen der som er drivkraften. Ønsket om sysselsetting og trivsel, ønsket om å skape egen arbeidsplass og ønsket om å være til inspirasjon for andre for å fremme nye næringer og øke befolkningsveksten. Et omfattende ønske for et enkelt menneske, men det har gjort at flere produkt har sett dagens lys:

– Gressløkpure, rabarbra og fjellkvannsyltetøy, løvetannsirup, moltesyltetøy, luksumolter og honningdrops. Mens jeg produserer på dette, drømmer jeg om å finne på nye og spennende produkt de neste årene, sier Hansen.

– Moltebær er Finnmarkskysten gull. Hele moltebær lagt i sukkerlake på glass, er en hyllest fra meg til de flotte rødorange bærene, et rent skryteprodukt fra Finnmark! Jeg er mektig stolt over hva naturen har å by på, og vil gjerne vise det til hele verden. Se oss, smak og besøk oss!, sier hun entusiastisk.

Med den gylne honningen og kystmoltebærene ønsker produsenten fra Rolvsøy på 71 grader nord,publikum en flott og fornøyelig smaksopplevelse. Med sin deltakelse på Grüne Woche ønsker hun å gi andre håp og tro på at magefølelsen kan følges med godt hell.

– Det ER liv laga og det kan produseres selv på den mest forblåste øy, langt, langt ut i havet. Som i det mest fantastiske eventyr! avslutter Siss Heidi.